Bio

jan-e1

De journalistieke loopbaan van Jan Eikelboom (1964) begint als op 6 oktober 1973 in het Midden Oosten de Jom Kippoeroorlog uitbreekt. De achtjarige Jan raakt zo gegrepen door het nieuws dat hij nog diezelfde dag een eigen krant begint. ‘De Waarheid’ zal twee jaar lang onregelmatig verschijnen, in een oplage van zes handgeschreven exemplaren. Na een opleiding aan de Academie voor de Journalistiek in Kampen (1983-1986) werkt Eikelboom voor Radio Rijnmond, de VPRO en de VARA-radio. In 1992 stapt hij over naar de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws (VARA), die opgaat in NOVA en later Nieuwsuur. Eikelboom doet verslag van natuurrampen (Bangladesh), oorlogen (Kosovo, Oost-Timor, Libanon, Libië), vluchtelingencrises (Irak, Rwanda), terreuraanslagen (Londen, Israël), politieke omwentelingen (val van Milosevic, Zuid-Afrika) en verkiezingen (Israël, VS, Rusland, Pakistan, Georgië, Chili, Iran etc.).
Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten, een regio die hij meer dan honderd keer heeft bezocht. Naast zijn werk voor Nieuwsuur maakte Eikelboom voor de NOS onder meer de documentaires “Een roeping als beroep” over het leven van Koningin Beatrix (1998) en “Margriet 65: meer dan een prinses” (2008) ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Prinses Margriet. Ook heeft hij een aantal geschiedenisdocumentaires op zijn naam, die zijn uitgezonden door het programma Andere Tijden.

Over zijn ervaringen tijdens de revoluties in Tunesie, Egypte en Libie schreef hij het boek ‘Arabische-lente-een-ooggetuigenverslag’ (2011). Begin 2014 verschijnt ‘Achter het Front’ over zijn werk als oorlogsverslaggever.

In 2014 won Jan Eikelboom de belangrijkste journalistieke prijs van Nedeland, De Tegel, voor de reportages die hij met Ruth Vandewalle en cameraman Joris Hentenaar maakte in Syrie.
In 2014 werd hij ook door het Humanistisch Vredesberaad bekroond met de tweejaarlijkse prijs ‘Journalist voor de Vrede’.

Reacties zijn gesloten.